Kablosuz El Spektrometresi Verileri Akıllı Telefonlara İletiyor

Kablosuz El Spektrometresi Verileri Akıllı Telefonlara İletiyor

Kullanımı kolay spektrometre düşük maliyetle uzak tıbbi teşhis vaat ediyor. Yeni kalem benzeri bir kablosuz spektrometre, vücudun ve diğer nesnelerin 3 boyutlu spektral görüntülerini toplamak için bir akıllı telefon ile uyumlu olarak pratikte uzaktaki yerlerde tıbbi tanı için kullanılabilir.

Kablosuz El Spektrometresi Hangi Amaçlarla Kullanılabilir?

Tipik bir kamera ile elde edilenden daha fazla renk bilgisini içeren spektral görüntüler, çıplak gözle görülemeyen doku ve diğer biyolojik örneklerin özelliklerini ortaya koyuyor. Yeni cihazın potansiyel uygulamaları; bir kişinin kanındaki oksijen miktarını tespit etmek, kasaptaki et tazeliğini belirlemek ve mükemmel olgunlukta olan meyveyi belirlemek için dahi kullanılabilir. Spektrometre, bilimsel çalışmalar için sahadaki spektral verileri elde etmeyi de kolaylaştırabilir. Yeni cihaz, aynı anda 186 noktada 400 ila 676 nanometre arasındaki dalga boylarını algılayabiliyor. Bu manuel tarama işlemi, 3D verileri alan bir akıllı telefon veya bilgisayara gönderilen bir dizi spektral görüntü oluşturur.

Araştırma ekibinin bir üyesi olan (Çin’de bulunan Pekin Üniversitesi Kimya Teknolojisi Bölümü’nden) Dan Wang, “Uzun odak uzaklığına sahip geliştirilmiş bir kamera kullanarak ileride önemli ölçüde spektral çözünürlük iyileştirmeleri bekliyoruz” dedi. “Bu iyileştirmeler cihazın uygulamalarını daha da genişletecek.