Çikolata Kisti Belirtileri

Çikolata Kisti Belirtileri

Türkiye’de 2 milyondan daha fazla sayıda kadında çikolata kisti bulunuyor. Rahmin içindeki doku tabakasının rahmin dışına çıkması ve bu bölgede büyümesi ile oluşan çikolata kisti beraberinde pek çok farklı sıkıntıyı da getiriyor. Özellikle hiç hamile kalmamış olan ve 18 ila 45 yaş aralığında olan kadınları tehdit eden bir kist türü olduğunu da belirtmeliyiz.

Ağrılı ve Yoğun Adetlere Dikkat!

Çikolata kistinin en büyük belirtisi adet döneminin çok ağrılı geçmesi ve adet kanamalarının yoğun olmasıdır. Adet dönemlerinin ilk birkaç gününde ağrı normal kabul ediliyor. Ancak bu süre uzuyorsa ve yoğunluğu da azalmıyorsa bu durumda derhal bir sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekiyor.

Cinsel ilişki sırasında ağrı olması da çikolata kistinin bir diğer belirtisidir. Ancak bu belirti genellikle ileri evrelerde ortaya çıkıyor. Hamile kalınamıyor olması da yine bu kistin olduğuna dair bir şüphe doğuruyor. Aynı zamanda bağırsak alışkanlıklarında bazı değişimler olmasını da sağlıyor. Sık görülen kabızlık ve ishal nedeniyle de sağlık kuruluşuna başvurulabilir. Aslında düzenli kontroller ile erken tanı da konabiliyor.