Gebelikte Linea Nigra Çizgisi Nedir?

Gebelikte Linea Nigra Çizgisi Nedir?

Gebe bir kadının karnının ortasından geçen koyu renkli bir çizgi gördünüz mü? Buna linea nigra “siyah çizgi” denir ve göbekten aşağıya kadar uzanır. Aslında çoğu insanda, bağ dokusunun vücudun orta hattında birleştiği çizgi görünmezdir. Buna linea alba veya soluk çizgi denir. Daha yüksek, doğal deri pigment sahibi olan kadınlarda görünür ama aynı zamanda hamile olmayan insanlarda da görünebilir; özellikle ergenlik sırasında. Peki, neden sadece gebe kadınlarda belirgin olarak ortaya çıkıyor?

Linea Nigra Gebelik Çizgisi Neden Olur?

Linea Nigra, gebeliğin beşinci ayı boyunca, ortaya çıkmaya başlar. 0.6 ila 1.3 cm genişliğinde kahverengimsi (hatta bazen mavi) bir çizgidir. Bu, çok sayıda hormondan kaynaklanır. Bir kadının karnında hamilelik sırasında çalışan koyu renkli çizgi tamamen normal ve sadece östrojen hormonu üretiminin bir işaretidir. Gebelik hormonları, yüzdeki koyu cilt, meme uçları ve cinsel organlar dâhil olmak üzere her türlü cilt renklenmesine yol açabilir.

Tam olarak, linea nigra’nın nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte, muhtemelen plasenta tarafından üretilen melanosittir. Linea nigra, elbette ki bebeğin doğumundan birkaç ay sonra soluklaşır.