Kadınlarda İdrar Kaçırmanın Nedenleri

Kadınlarda İdrar Kaçırmanın Nedenleri

Tıp literatüründe “Üriner İnkontinans” olarak geçen idrar kaçırma problemleri kadınlarda erkeklere göre iki kat daha fazla görülür. Kadınlar arasındaki oranı ise %14 – 49 arasında değişiyor fakat pek çok kadının bu durumu utanç vesilesi sayması yüzünden doktora hiç gitmediğini de göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Kadın olmak dışında kadınlarda idrar kaçırmanın nedenleri:

  • Doğurganlık (Çok sayıda çocuk doğurmak)
  • Genetik yatkınlık
  • Ailesel yatkınlık (kas ve bağ dokusu elastikiyetinin zayıf olması)
  • Menopoz Dönemi
  • Sindirim sistemi bozuklukları (uzun süreli kabızlık-konstipasyon)
  • Fazla kilolu olmak (obezite)
  • Jinekolojik cerrahi ameliyatlar geçirmek
  • Sigara, alkol, madde bağımlılığı

Şeklinde kategorize edilebilir. İdrar torbası sarkması (sistosel), rahim sarkması (prolapsus uteri), ve bağırsak sarkması (rektosel) gibi problemler de idrar kaçırmanın diğer etkenleridir.

İdrar Kaçırma Tedavisi

İdrar kaçırma çoğu kez tedavi edilebilir olmasına rağmen, hastaların probleminden doktoruna bahsetmekten çekinmesi, hekimlerin de muayenede idrar kaçırmayı sorgulamaması nedeni ile yeterince tanı almakta zorluklar yaşanıyor.

Üriner inkontinans idrar kaçırma sorunu bazen çok yönlü bir bileşen olabiliyor. Tedavi sürecinde jinekoloji, nöroloji, üroloji, psikiyatri, fizik tedavi uzmanları ve sosyal danışmanların dâhil olduğu bir çalışma ile kişiye en uygun tedavi metodu saptanabiliyor. İdrar kaçırma problemlerinin giderilmesinde cerrahi olmayan medikal ilaç tedavileri yanı sıra bazı cerrahi ameliyatlar gerektiğinde uygulanıyor.

Doktora Gitmekten Çekinmeyin!

Güldüğünüzde, aksırdığınızda, öksürdüğünüzde, yürürken veya spor yaparken, ağır bir nesne kaldırırken, oturur ya da yatar pozisyonunuzu değiştirdiğiniz anlarda idrar kaçırıyorsanız ve gün boyunca bu durumdan kurtulmak için sıklıkla tuvalete gitmek zorunda kalıyorsanız mutlaka en kısa zamanda bir uzmana başvurmalısınız. Erken dönemde teşhis edilen pek çok idrar kaçırma sorunu basit bir ilaç tedavisi ile bile sorun olmaktan çıkıyor! Yaşam kalitenizi etkileyecek hiç bir sorun için doktora gitmekten çekinmemelisiniz.