Bilgisayarınızın Isınmasını Önlemek için Kullanılacak Soğutma Sistemleri

Bilgisayarınızın Isınmasını Önlemek için Kullanılacak Soğutma Sistemleri

Bilgisayarınızın aşırı ısınması kullanım performansını azaltabileceği gibi cihazınızın ömrünü de kısaltır. Yetersiz soğutma, kasa içerisinde aşırı sıcaklık oluşmasına ve bileşenlerin hasar görmesine neden olabilir. Çalışan fanın yoğun sesi, bilgisayarınızın verimli bir şekilde çalışmadığını ve havalandırma deliklerini tıkayan toz kaynaklı bir sorun olabileceğinin ilk işaretleridir.

Bu problemleri çözebilmek için yapılabilecek en iyi şey, kullanılan bilgisayarın soğutma sistemini değiştirmek ve daha verimli ve etkili bir soğutma sistemi almaktır. Sizin için araştırdığımız bilgisayarınızın ısınmasını önlemek için kullanılacak soğutma sistemleri konulu yazımızın çok faydalı olacağını düşünüyoruz.

Bilgisayarınızın Aşırı Isınmasını Önleyen Sistemler

  • Merkezi İşlem Birimi (CPU) ve Grafik İşleme Ünitesi (GPU) kullanılan metal soğutucular, normal soğutucu sistemlerinden farklı olarak hava dağıtıcı pervanelere sahip değillerdir. Isının daha iyi dağıtılmasını sağlayan metal soğutucular taktırarak, donanımın soğutulmasını kolaylaştırabilirsiniz.
  • Su soğutması, bilgisayarınızın ısınma sorununu yok edecek son derece etkili bir soğutma sistemidir. Sıvı moleküllerinin gaz moleküllerinden daha iyi bir şekilde ısıyı iletmesinden yola çıkılarak geliştirilmiş su soğutması sistemini kullanan bilgisayarların donanımları arasında suyla dolu olan özel kablolar yer alır.
  • Daldırmalı tip soğutma sistemi; bilgisayarların aşırı ısınma sorunu için geliştirilmiş son teknolojilerden biridir. Elektriği iletmeyen ve sıcaklığı iyi bir şekilde dağıtan ( özel bir yağ gibi) sıvılar kullanılır. Bilgisayarın donanımı bu sıvı içerisinde bulunur ve dağıtılan ısı derecesi minimuma düşürülür.
  • Bilgisayarın ısınan donanımlarını hava sirkülâsyonu sağlayan soğutucular kullanarak soğutabilirsiniz. Çoğunlukla bir kaç derece ısı düşüşü için etkili olan bu yöntem, soğutucu yakınında hava çıkışının bulunduğu dizüstü bilgisayarlarla birlikte kullanılan bir donanımdır.
  • Bir soğutma sistemi olmasa da termal macunların ısıyı iyi iletme özelliği sayesinde bilgisayarınızın ısınma sorunu çözülebilir. Isınan donanım (CPU, GPU) ve soğutucu sistem arasında kullanılan termal macunlar, sıcaklığın hızlı bir şekilde geçişini ve dağıtılmasını sağlar.