Biyogaz Nedir?

Biyogaz Nedir?

Son 10 yıl içerisinde aktif bir şekilde kullanılmaya başlanan ve önemi her geçen yıl daha da artan biyogaz, Türkiye için de son derece önemli. Genel hatlarıyla biyogaz nedir sorusunun yanıtı, ülkemiz için ne denli önemli bir potansiyel olduğunu da oraya koyuyor. Biyogaz, organik atıkların oksijenden arındırılmış bir ortamda, özel bir işlem ile karbondioksit ve metan gazına dönüştürülmüş şeklidir. Yani biyokütlenin işlenmesi ile elde edilen bir gaz olan biyogaz, yanıcı özellik taşısa da diğer yanıcı gazlardan farklı maddelerden elde ediliyor.

Biyogaz Nasıl Elde Edilir?

Biyogaz elde edilmesi için hem bitkisel atıklar, hem de hayvansal gübreler kullanılabiliyor. Ancak hayvansal gübreler biyogaz elde edimi için tüm dünyada daha fazla kullanılan bir hammadde oluyor. Tavuk gübresi tarım amaçlı olarak kullanılamayan bir gübre çeşidi olmasına karşın, biyogaz elde ediminde büyük verim sağlayan hayvan gübreleri arasında bulunuyor.

Aynı zamanda gıda bazlı organik atıklar da biyogaz üretiminde kullanılabiliyor. Mısır ve şeker pancarı gibi bitkiler gaz üretiminde substrat olarak kullanılabilen gıda kaynaklı organik atıklar arasında yer alıyor. Hem oksijenden hem de ışıktan arındırılmış olan bir ortam içerisinde, % 45 ila % 70 arasında metan ve % 25 ila % 55 arasında da karbondioksit elde ediliyor. Biyogaz içerisindeki metan oranı, enerji olarak ne denli verimli bir şekilde kullanılabileceği noktasında belirleyici olabiliyor.

Özellikle enerji açığı olan ülkelerde biyogaz bu açığı kapatmak adına mühim bir seçenek. Almanya’da yakaşık 7 bin tesiste biyogaz üretimi yapılıyor. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de enerji ihtiyacının % 12’si biyogazdan karşılanabilir. Ancak maalesef etkin bir şekilde üretim yapıldığından henüz söz edilemiyor. Yakın zamanda daha fazla tesis ile biyogaz üretimi yapılmasına yönleik girişimler mevcut.