Çocuklarda İdrar Kaçırma Nedenleri ve Tedavisi

Çocuklarda İdrar Kaçırma Nedenleri ve Tedavisi

Çocuklarda idrar kaçırmanın nedenler ve tedavisi ile ilgili olarak yapılan araştırmalara göre; idrar kaçırma belli bir sorunun nedeni değil belirtisi olabiliyor. Çocuğu yaşamış olduğu psikolojik zorlanama sebebi ile alt ıslatma görülebiliyor. Gece alt ıslatma durumu erkek çocuklarda kız çocuklara göre fazla olup, gündüz alt ıslatmanın görülmesi ise, kız çocuklarda erkek çocuklara göre daha fazladır.

Çocuklarda idrar kaçırma durumu genetik de olabilmektedir. Anne ve baba da idrar kaçırma durumu yaşanmış ise çocukta yüzde 80 görüle olasılığı olup sadece anne ya da baba da görülmesi ile yüzde 45 oranında görüle riski bulunuyor.

Tanı Ve Tedavi Yöntemleri

Çocuklarda idrar kaçırma durumunda ceza vermek, kızmak ve buna benzer ceza uygulamaları yapmak oldukça yanlıştır. Bunun yerine çocuğunuzu bir hekime götürerek tanısı ve tedavisine bakılması daha doğru bir yaklaşım olup ileri ki yaşları içinde çocuğunuzun hem bedenine hem de ruhuna yapılmış yatırım olacaktır.

Öncelikle idrar tahlili yapılıp her hangi bir enfeksiyon bulunup bulunmadığına bakılır. Bunun yanında şeker hastalığı testi de yapılır. Nörolojik olarak incelenip sinirsel bozukluğun bulunup bulunmadığı da öğrenilir.

Öncelikle Eğitim Çocuğun gece idrar kaçırmasına engel olmak için gece fazla sıvı almamasına ve yatmadan önce mutlaka tuvalet gitmesi sağlanmalıdır. Gece uyandırılarak tekrar tuvalette götürülmelidir. Bu işlem sonrasında çocuğun gece uyanması beklenir, uyanmıyor ise uyandırılıp tuvalette götürülür. Bir ya da iki hafta bu uygulamaya devam edilir Gece bez bağlama yanlış bir uygulamadır. Bu uygulama sonucunda; süreç tamamlandıktan sonra hala gece idrar kaçırması devam ediyorsa 8 yaşından sonra ilaç tedavisine başlanabilir. İlaç tedavisi kesin çözüm değildir. İlaç tedavisi bırakıldığında durum aynı şekilde devam edebilir. Bu sebep ile alarmlama sistemi de uygulanabiliyor. 3 ay sonucunda tedavi olumlu sonuç vermektedir.