Nano Teknoloji Nedir?

Nano Teknoloji Nedir?

Bilindiği gibi madde atomlardan oluşur. Maddeyi atomik boyutu ile incelemek ve kullanmak özel bir teknoloji uygulamasını zorunlu kılıyor. İşte bu teknoloji nano teknoloji adını taşıyor. Aslında nano teknoloji nedir sorusunun yanıtı bu kadar basit değil. Çünkü bu teknoloji son derece detaylı ve geniş kapsamlı çalışmalarda kullanılıyor. Örneğin; atomu kullanarak yeni maddeler oluşturulması ya da maddelerin moleküler yapısı üzerine müdahale edilmesi gibi çalışmalar nano teknoloji kullanılarak gerçekleştiriliyor.

Nano Teknoloji Hangi Alanlarda Kullanılıyor?

Heyecan uyandıran çeşitli başarılar elde edilmesini sağlayan bu teknoloji geniş bir kullanım alanına sahip. Fizik, kimya, biyoloji, elektronik, bilgisayar teknolojisi, tıp ve daha pek çok alanda bu teknolojiden faydalanılıyor. Her geçen yıl teknolojinin kullanıldığı yelpaze daha da genişliyor. Yakın gelecekte çok daha önemli ve çok daha yüz güldüren neticeler elde edileceği aşikâr. Özellikle; tıp dünyası nano teknolojiden çok umutlu. Henüz çok yeni kullanılmaya başlanan bir teknoloji olsa da tıp adına çok büyük başarılar elde edilebildi.

Nano Teknoloji ile Neler Yapılabilir?

Yaşadığımız gezegenin sorunlarının çözümü adına dahi umut vaat eden bir teknoloji olduğu söylenebilir. Örneğin; ileride dünyanın su kaynaklarının tükeneceği, bilimsel bir veri olarak da kanıtlanmış bir kara gerçek. Ancak nano teknolojiden istenen çalışmalar yapılabilirse su kaynaklarının kendini yenilemesi mümkün olabilir. Henüz bu gelişme yaşanmadı. Ancak yakın zamanda yenilenebilir enerjiler ve yenilenebilir doğal kaynaklar noktasında güzel gelişmeler olacak gibi görünüyor. Daha az maliyet ile daha fazla üretim yapabilmek, doğal kaynakların tüketimini azaltabilir. Doğayı kirletmeyen makineler, kendi kendini temizleyebilen giysiler, paslanmayan metaller, damarların içerisinde gezerek tedavi yapabilen çipler ve daha onlarca beklentiye gebe olan nano teknoloji dünyayı çok daha yaşanılır kılabilmek adına da mühim.