Rahim Filmi Nedir?

Rahim Filmi Nedir?

Uzun zamandır gebe kalamayan kadınlar için Jinekoloji seanslarında, hekim gerekli bulursa rahim filmi isteyebiliyor. Her kadının başına gelmesi muhtemel bu durumda tedirginliğe yol açan, rahim filmi nedir, neden ve nasıl çekilir soruları hastanın aklını kurcalayabiliyor.

HSG (Rahim Filmi) Hakkında Bilinmeyenler

Histerosalpingografi (HSG), yaygın bilinen adı ile rahim filmi; bebeğin anne karnında 40 hafta hayatını geçireceği rahim boşluğunun sağlık durumunu incelemek için çekilen röntgen filmidir. Aşılama ve tüp bebek tedavileri öncesinde rahim filmi çekilmesi (tüpleri kapalı olan bir kişiye aşılama yapılması gibi) çoğu kez zaman kaybı yaratacak durumları önleyerek, başarı oranını arttırır. Gebelik için olumsuz faktörleri önceden saptayabilmek ve tedavisini belirlemek gebe kalma şansını doğurur. Aynı zamanda rahim içerisinde embriyonun tutunması veya tutunduktan sonraki gelişimini olumsuz etkileyebilecek doğuştan veya sonradan olma anomalilerin de bulunup bulunmadığı ortaya çıkarılabilir.

Rahim Filmi Çektirenler Gebe Kalıyor!

Rahim filmi, bir tedavi yöntemi değil bir tanı yöntemidir. Fakat birçok araştırma sonucunda rahim filmi çekilen hastaların, birkaç ay sonrasında gebe kalma şansının ciddi derecede arttığını gösteriyor. Bu konudaki tezlerden biri; inceleme sırasında rahim kanalları ve boşluğuna doldurulan ilacın tüplerden geçebilmesi için uygulanan basınç etkisi ile küçük yapışıklıkların açılmasına, mukus tıkaçları ve pıhtıların sürüklenip temizlenmesine neden olduğu yönündedir. Hangi etken ile meydana geldiği çok net olmasa da bu olumlu yan etkinin varlığı kesin olarak tabir ediliyor.

Rahim Filmi Ağrı, Acı Hissettirir mi?

Eski dönemlerde rahim filmi çektirme sırasında ağrı ve acı şikâyetlerin yaşandığı sık sık gündeme gelse de, günümüzde C kollu röntgen cihazlarının; özel yumuşak kateterlerin ve yeni jenerasyon su bazlı kontrast maddelerin kullanıma girmesi ile daha yüksek kalitede rahim filmi incelemeleri mümkün hale geliyor. Ayrıca, tecrübeli radyoloji uzmanlarının çoğalması ile ağrısız ve komplikasyonsuz düşük radyasyonlu ve yüksek kaliteli rahim filmi çekimleri yapılabiliyor.